Maak kennis met de pioniers

Nadat het systeem ontwikkeld was, gingen we op zoek naar vissers die bereid waren om het uit te testen. Hieronder vind je een korte voorstelling van deze VALDUVIS-pioniers. Tegen eind 2016 mikken we op een geautomatiseerde duurzaamheidsberekening voor alle vaartuigen.


Lorenzo Desmit

Lorenzo Desmit was de eerste visser die toehapte. Lorenzo is reder van de O 152 (Aran) en de O 190 (Renilde), twee vaartuigen uit het kustvisserssegment. Lorenzo reageerde op de oproep die we in de juli-editie van het informatieblad De Rederscentrale hadden geplaatst. Naar eigen zeggen puur uit interesse naar zijn eigen duurzaamheidsscores.

Over het algemeen was Lorenzo aangenaam verrast over zijn scores, zeker wat bodemimpact betreft. We toonden Lorenzo welke scores hij op termijn zou kunnen verbeteren, mits kleine aanpassingen aan boord. Daarnaast gaf Lorenzo ons enkele waardevolle tips die wij konden gebruiken om de methodologie voor de indicatorberekening te verfijnen.


Steve Savels

Steve Savels is de goedlachse reder van de Z 53 (Van Eyck). Steve staat gekend als een reder die graag meewerkt aan onderzoek en niet bang is om iets nieuws uit te proberen. Steve is een van de pioniers (en mede-ontwerper) van de ‘ecoroll beam’, een alternatief voor de boomkor dat door zijn ontwerp (vleugelprofiel en wielen) resulteert in een aanzienlijke verlaging van het brandstofverbruik.


Job Schot

Job Schot is reder van de Z 201 (Job Senior). Job komt uit een vissersfamilie uit Tholen (NL) maar vist sinds jaar en dag onder Belgische licentie. Job is een vaak geziene gast op verschillende discussiefora rond de visserij in binnen- en buitenland. Hij is de bezieler van het ‘aquaplanning gear’ of kortweg APG, een alternatief voor de boomkor dat zo ontworpen is dat het door hydrodynamische druk een beetje opgelift wordt. Dit resulteert in een verlaging van het brandstofverbruik.


Dany Vlietinck

Dany Vlietinck is reder van de Z 483 (Jasmine). Dany staat bekend als iemand die graag meewerkt aan onderzoek en ook daarnaast vrijwillig nieuwe zaken uitprobeert. Dany vist met de ‘sumwing’, een alternatief voor de boomkor dat door zijn vleugelprofiel hydrodynamischer en dus resulteert in een verlaagd brandstofverbruik. Sinds 2016 vist Dany ook een deel van het jaar met de ecoroll beam en engageert hij zich om opgevist afval mee aan land te brengen in het ‘Fishing for Litter’-programma.


Benoit Beernaert

UNDER CONSTRUCTION